Vegan και Cruelty-free προϊόντα περιποίησης μαλλιών. Όσα θέλεις να γνωρίζεις

Η vegan περιποίηση ομορφιάς γίνεται πλέον ολοένα και πιο γνωστή και στην Ελλάδα, όσο γρήγορα αναπτύσσεται και η vegan διατροφή.
Τι είναι όμως τα vegan καλλυντικά; Τι σημαίνει cruelty free καλλυντικά; Ποιες είναι οι διαφορές τους;
Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε ένα προϊόν περιποίησης που είναι “vegan” και σε εκείνο που είναι “cruelty free”;
Τι είναι τα vegan προϊόντα και ποια είναι η διαφορά από τα cruelty free ;
Πολλοί υποθέτουν ότι τα cruelty free προϊόντα είναι και vegan. Αυτό δεν συμβαίνει όμως πάντα. Τα Cruelty free καλλυντικά, δηλαδή τα καλλυντικά που δεν δοκιμάζονται σε ζώα, δεν είναι πάντα και vegan ενώ τα vegan προϊόντα είναι σίγουρα cruelty free, καθώς δεν παράγονται από ζώα ή ζωικά παράγωγα.
✓ Cruelty free = δεν δοκιμάζονται σε ζώα (μπορεί να περιέχουν όμως ζωικά παράγωγα)
✓ Vegan skincare = προέρχονται αποκλειστικά από τη φύση (μπορεί να δοκιμάζονται σε ζώα)
Τα προϊόντα που είναι Cruelty-free, δεν δοκιμάζονται σε ζώα πριν βγουν στο εμπόριο.
Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν περιέχουν ζωικά παράγωγα. Στις περισσότερες χώρες, οι κανόνες σχετικά με τη δοκιμή σε ζώα είναι πιο σκληροί και τα αντίστοιχα προϊόντα απαγορεύονται σε ολοένα και περισσότερες χώρες. Ωστόσο, σε μια από τις μεγαλύτερες αγορές, στην Κίνα, είναι απαραίτητο για τις εταιρίες που πωλούν προϊόντα, πριν περάσει το προϊόν στην ευρεία κατανάλωση από τους ανθρώπους, να έχει δοκιμαστεί στα ζώα.
Συνεπώς, αν θέλεις να κάνεις την πιο ασφαλή επιλογή σε σχέση με την προστασία των ζώων από τη βιομηχανία των καλλυντικών αλλά και την θεραπευτική δράση των αποκλειστικά vegan προϊόντων είναι απαραίτητο να αναζητάς προϊόντα που είναι ταυτόχρονα cruelty free αλλά και vegan.
Ποια συστατικά είναι θεραπευτικά αλλά δεν περιλαμβάνονται στην vegan περιποίηση; Ποιες είναι τα εναλλακτικά συστατικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν;
Υπάρχουν κάποια ζωικά παράγωγα που χρησιμοποιούνται αρκετά συχνά στα φυσικά καλλυντικά, όπως το μέλι, το κερί της μέλισσας, η λανολίνη (το λίπος από το μαλλί των προβάτων), το σκουαλένιο (λάδι συκωτιού καρχαρία), η ζελατίνη (το gel από τα οστά του μοσχαριού) ή ο πλακούντας κάποιων ζώων. Τα vegan προϊόντα δεν χρησιμοποιούν κανένα από αυτά τα συστατικά και τα έχουν αντικαταστήσει από κάποια άλλα.
Δες στον παρακάτω πίνακα πως τα vegan προϊόντα αντικαθιστούν αυτά τα συστατικά από άλλα, το ίδιο θεραπευτικά:
Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στα προϊόντα cruelty-free και τα προϊόντα που δεν περιέχουν συστατικά ζωικής προέλευσης;
Όπως γνωρίζουμε ήδη, ο όρος «cruelty-free» σημαίνει ότι ένα προϊόν ή τα συστατικά του δεν έχουν δοκιμαστεί σε ζώα.
Ένα προϊόν που δεν περιέχει συστατικά ζωικής προέλευσης δεν διαθέτει ζωικά προϊόντα ή συστατικά.
Παρότι αυτά τα δύο συχνά συνδυάζονται, μερικές φορές ένα προϊόν μπορεί να μην περιέχει συστατικά ζωικής προέλευσης, αλλά να μην είναι cruelty-free και αντιστρόφως.
Γι’ αυτό είναι σημαντικό να γίνεται κατανοητή η διαφορά μεταξύ των δύο.
Τι είναι τα vegan προϊόντα ομορφιάς;
Παρότι τα vegan προϊόντα θεωρούνται συνήθως, από τεχνικής άποψης, ίδια με τα προϊόντα που δεν περιέχουν συστατικά ζωικής προέλευσης, προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημος ορισμός του όρου "vegan".
Σύμφωνα με τη Vegan Society, ο βιγκανισμός είναι ένας τρόπος ζωής κατά τον οποίο γίνεται προσπάθεια να αποκλειστούν - στον βαθμό που είναι δυνατό και εφικτό - όλες οι μορφές εκμετάλλευσης και σκληρότητας προς τα ζώα για λόγους παραγωγής φαγητού, ρουχισμού ή άλλους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένων των δοκιμών σε ζώα.
Σύμφωνα λοιπόν με αυτόν τον ορισμό, ένα καλλυντικό που ισχυρίζεται ότι είναι vegan, θα πρέπει να είναι και cruelty-free.
Παρότι αυτό ισχύει για την πιστοποίηση από τη Vegan Society, δυστυχώς ο κανόνας δεν εφαρμόζεται πάντα.
Γι’ αυτό, μια καλή ιδέα είναι να αναζητάτε και τις δύο αξιόπιστες πιστοποιήσεις ξεχωριστά.
Τι είναι cruelty-free στον κλάδο της ομορφιάς;
Παρότι δεν έχουν δοκιμαστεί σε ζώα, τα cruelty-free προϊόντα ενδέχεται να περιέχουν προϊόντα ζωικής προέλευσης.
Κοινά ζωικά συστατικά που χρησιμοποιούνται στον κλάδο της αισθητικής περιλαμβάνουν τα εξής: μέλι, μελισσοκέρι, ζελατίνη και γάλα, καθώς και περισσότερο σύνθετα ζωικά προϊόντα, όπως λανολίνη (εριολίπος), σκουαλένη (λάδι από συκώτι καρχαρία), καρμίνιο (συνθλιμμένα σκαθάρια), γουανίνη (λέπια ψαριών) και κερατίνη, η οποία λαμβάνεται συνήθως από μαλλιά, νύχια και κέρατα θηλαστικών.
Γι’ αυτό είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ο όρος «cruelty-free» δεν σημαίνει ότι ένα προϊόν δεν περιέχει συστατικά ζωικής προέλευσης.
Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να αναζητήσετε την παρουσία τόσο του συμβόλου Leaping Bunny όσο και της πιστοποίησης από τη Vegan Society.
Έτσι θα είστε βέβαιοι ότι είστε καλυμμένοι ηθικά!
Ποιες εναλλακτικές μέθοδοι δοκιμών υπάρχουν, εκτός από τις δοκιμές στα ζώα;
Χάρη στις επιστημονικές καινοτομίες των τελευταίων χρόνων, η ανάπτυξη εναλλακτικών μεθόδων εξελίχθηκε.
Αυτές οι μέθοδοι είναι συχνά φθηνότερες, γρηγορότερες και περισσότερο αποτελεσματικές από τις δοκιμές στα ζώα και περιλαμβάνουν δοκιμές στα εξής:
- καλλιέργειες κυττάρων (ανθρώπινα και ζωικά κύτταρα εργαστηριακής ανάπτυξης),
- ανθρώπινα κύτταρα και ιστοί που δωρίζονται από εθελοντές κατόπιν επεμβάσεων (συχνά αναφερόμενες ως vitro μέθοδοι),
- προηγμένη μοντελοποίηση σε υπολογιστή (επίσης γνωστά ως μοντέλα silico) και μελέτες σε ανθρώπους εθελοντές.
Ένα προϊόν χρειάζεται πιστοποίηση για να είναι cruelty-free;
Το λογότυπο Leaping Bunny αποτελεί ένα διεθνώς αναγνωρισμένο σύμβολο και είναι η πιο αξιόπιστη ένδειξη ότι ένα προϊόν είναι cruelty-free.
Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες παραλλαγές, οι οποίες δεν είναι όλες εξίσου αξιόπιστες όσο το λογότυπο Leaping Bunny.
Πιστοποιημένα λογότυπα Bunny cruelty-free
Τα πιστοποιημένα λογότυπα Bunny cruelty-free διαπιστεύονται σε μια επωνυμία από έναν τρίτο οργανισμό, όταν καλύπτονται συγκεκριμένα πρότυπα και κριτήρια.
Οι τρεις πιο αξιόπιστες πιστοποιήσεις cruelty-free είναι οι εξής:
Leaping Bunny (διεθνώς αναγνωρισμένο σύμβολο),
PETA (με έδρα στις ΗΠΑ, αλλά με διεθνή αναγνώριση) και
Choose Cruelty Free (πιστοποίηση με έδρα την Αυστραλία).
Προκειμένου ένα brand να λάβει έγκριση «Leaping Bunny» από την Cruelty Free International, αυτό θα πρέπει να εφαρμόζει μια σταθερή ημερομηνία διακοπής: μια σταθερή ημερομηνία μετά από την οποία το brand, οι προμηθευτές του και ο κατασκευαστής δεν θα μπορούν να πραγματοποιούν, να αναθέτουν ή να συμμετάσχουν σε δοκιμές σε ζώα για πρώτες ύλες, οπουδήποτε στον κόσμο.
Αυτό ισχύει για ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα, έως και τον κατασκευαστή συστατικών.
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτά τα πρότυπα, επισκεφτείτε τον ιστότοπο του Leaping Bunny.
Ανεπίσημα λογότυπα Bunny
Υπάρχουν επίσης ανεπίσημα λογότυπα Bunny, «χειροποίητα» από τις εταιρείες παραγωγής. Αυτά τα λογότυπα δεν διαθέτουν αξιοπιστία ή νομιμότητα, καθώς ρυθμίζονται από την ίδια την εταιρεία που προσπαθεί να σας πουλήσει τα προϊόντα της.
Όσο ρεαλιστικές και αν δείχνουν, αυτές οι αυτο-πιστοποιήσεις δεν είναι αξιόπιστες όπως αυτές τρίτων οργανισμών, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να κάνετε σωστή έρευνα.
Όπως τα χειροποίητα λογότυπα Bunny, πολλές εταιρείες χρησιμοποιούν συχνά τον όρο «vegan» σε αναφορές σε προϊόντα τους που δεν περιέχουν συστατικά ζωικής προέλευσης, χωρίς εξωτερικές πιστοποιήσεις ή δεσμεύσεις για το γεγονός ότι είναι cruelty-free.
Ο όρος δεν έχει επίσημη αξιοπιστία και δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται εάν δεν έχει παραχωρηθεί επίσημη πιστοποίηση από τη Vegan Society.
Ζήτημα ηθικής για το δέρμα σου και τον πλανήτη
Δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις που να υποστηρίζουν ότι τα φυσικής προέλευσης συστατικά στα καλλυντικά είναι πιο αποδοτικά από τα συστατικά ζωική προέλευσης. Παρόλα αυτά, οι μεγαλύτερες διαφορές συνδέονται με την επίδραση που έχει η χρήση αυτών των συστατικών από τη βιομηχανία της ομορφιάς στη Μητέρα Γη. Η χρήση vegan προϊόντων δείχνει πως σεβόμαστε τα ζώα και τον πλανήτη μας.
Η βιομηχανία της ομορφιάς πάντα καθοδηγείται από την ζήτηση, συνεπώς αν όλοι μας προσπαθήσουμε να ζητάμε πιο φυσικά, vegan συστατικά που δεν βλάπτουν κανένα, θα δημιουργήσουμε ένα καλύτερο οικοσύστημα. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία vegan κρεμών προσώπου, ορών περιποίησης και αμπουλών, αλλά και ευρεία γκάμα καινοτόμων νέων καλλυντικών με μοναδική αποτελεσματικότητα.
Συνδυαστικά με τη χρήση προϊόντων που δεν δοκιμάζονται σε ζώα είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για τον πλανήτη μας!
Πώς καταλαβαίνω ότι ένα προϊόν είναι vegan για να το προτιμήσω;
Γενικότερα, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες ή κάποιος επίσημος φορέας που να μπορεί να πιστοποιεί ότι το προϊόν είναι vegan. Ένας τρόπος που συνηθίζεται, είναι να ελέγξεις τη μάρκα του προϊόντος στη λίστα του οργανισμού PETA, για το πρόγραμμα “beauty without bunnies program”. Συγκεντρώνει τις vegan εταιρίες που όχι απλά είναι vegan, αλλά δεν δοκιμάζουν και τα προϊόντα τους στα ζώα. Πολλά προϊόντα χρησιμοποιούν το logo του για να δείξουν ότι ανήκουν στον κατάλογο του.
Είναι αυτό:
Περιέχει πάνω από 1900 εταιρίες και ενημερώνεται 2 φορές κάθε χρόνο. Δεν μπορεί όμως να εγγυηθεί για την σταθερότητα των συστατικών στα προϊόντα. Δηλαδή, αν η εταιρία μετά την έγκριση εισαγωγής της στον κατάλογο, άλλαξε τα συστατικά στα προϊόντα της.
Ένας άλλος τρόπος για να ελέγξεις τα προϊόντα είναι μέσω της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης “Choose Cruelty Free” (CCF). Περιέχει πάνω από 250 brands με πιο αυστηρούς περιορισμούς σε σχέση με τον PETA. Το αρνητικό είναι ότι έχει πολύ μικρή βάση δεδομένων με εταιρίες λόγω αυτού.
Μπορείς ακόμη να δοκιμάσεις το “Vegan Society”. Δημιουργήθηκε το 1944 και εκπαιδεύει το κοινό σχετικά με τα vegan προϊόντα. Τα κορεάτικα φυσικά, vegan καλλυντικά της Dear, Klairs και της By Wishtrend, είναι τα μοναδικά κορεάτικα προϊόντα που προτείνονται από την Vegan Society.
Ο πιο ασφαλής τρόπος για να καταλάβεις αν ένα προϊόν είναι vegan, είναι να ελέγχεις τα συστατικά που αναγράφονται στη συσκευασία. Αν δεν υπάρχει συστατικά από αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω (είναι τα πιο συνηθισμένα) είναι μάλλον vegan. Αν δεν καταλαβαίνεις κάποια από αυτά που αναγράφονται, επικοινώνησε με την εταιρία για να σε ενημερώσει σχετικά.
Πώς να ξεκινήσεις να ελέγχεις τα προϊόντα:
Δες αν έχει την ετικέτα “vegan” πάνω στο προϊόν ή στο brand
Δες τη λίστα συστατικών στη συσκευασία
Αν υπάρχουν συστατικά που δεν καταλαβαίνεις, ρώτησε την εταιρία που τα εμπορεύεται ώστε να στα εξηγήσει
Τα vegan προϊόντα δεν σημαίνει ότι θα είναι πιο ακριβά ή λιγότερο αποτελεσματικά.
Ολοένα και περισσότερες εταιρίες εμπορεύονται προϊόντα που είναι vegan, εξαιρετικής ποιότητας, σε οικονομικές τιμές.
Παρακάτω σου προτείνουμε να δοκιμάσεις τα προϊόντα δύο αναγνωρισμένων εταιρειών :
01. Paul Mitchell
Η John Paul Mitchell Systems® είναι περήφανη που γιορτάζει τα 40 χρόνια πρωτοπόρου στην cruelty-free περιποίηση των μαλλιών.
Η υπόσχεσή τους να προστατεύσουν τα ζώα παραμένει κινητήριος δύναμη σε ό,τι κάνουν και είναι μόνο ένας από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους δεσμεύονται για βιώσιμη και ηθική προμήθεια.
02. WeDo Act
πηγή: https://www.wedoact.com/el-gr/, https://www.paulmitchell.com/
Comments
No comment at this time!
Leave your comment